Thuiswerken: de obstakels en oplossingen.
De manier waarop je team samenwerkt, bepaalt alles. Het maakt niet uit waar iemand zich fysiek bevindt; het draait om hoe je met elkaar communiceert. Als coach bij Pantelco en Jobmotivation zie ik dagelijks hoe communicatie het verschil maakt tussen een team dat worstelt en een team dat floreert. In hybride werken komen nieuwe uitdagingen op ons pad, maar het goede nieuws is: je kunt deze overwinnen.
Hybride werk vraagt om meer dan structuur of technologie. Het vraagt om verbinding. Als mensen zijn we niet gemaakt om op afstand te leven en werken. We hebben interactie nodig, momenten van spontaniteit, en het gevoel dat we samen iets bereiken. Begrijp je hoe je team communiceert, dan begrijp je ook hoe je team groeit.
Wat doet hybrid work met je brein?
Ik ga het niet verbloemen: hybride werken vraagt veel van ons. Niet omdat het moeilijk is, maar omdat het nog relatief nieuw is voor ons brein. Schakelen tussen kantoor en thuis activeert de prefrontale cortex—dat deel van onze hersenen dat beslissingen neemt, focust en sociale interacties beheert. Dat klinkt misschien sterk, maar als je constant schakelt, raakt je brein vermoeid. Resultaat? Minder focus, minder energie en minder verbinding met elkaar.
Daar komt nog iets bij. Op kantoor zijn er altijd die kleine momenten: een glimlach bij het koffieapparaat, een spontaan gesprek na een vergadering. Die momenten zijn geen bijzaak; ze voeden ons beloningssysteem. Je hersenen geven oxytocine vrij, het hormoon dat vertrouwen en verbinding opbouwt, en dopamine, dat ons motiveert. Bij hybride werken ontbreken deze momenten vaak, en dat voelt je team. Misschien niet direct, maar op den duur mist de energie, de drive, en vooral: het gevoel dat ze erbij horen.
Dus, hoe overwin je deze obstakels als team?
De sleutel? Intentie. Je hoeft niet méér te communiceren, maar je moet het bewuster doen. Hier zijn drie krachtige principes die ik je aanraad:
1. Structuur geeft rust
Zonder duidelijkheid blijft je team in een constante staat van alertheid. Wanneer moet ik reageren? Wie verwacht wat van mij? Dit kost mentale energie. Structuur en voorspelbaarheid zorgen voor rust. Je hersenen weten wat ze kunnen verwachten, en daardoor komt er ruimte voor focus en creativiteit.
Plan vaste momenten in je week: teamvergaderingen, individuele gesprekken, en updates. Maak de verwachtingen helder. Dit geeft je team een ritme waarin ze zich veilig voelen en hun beste werk kunnen leveren.
2. Bouw sociale momenten bewust in
Hybride werken hoeft geen sociaal isolement te betekenen. Maar spontane verbinding gebeurt niet vanzelf; je moet het faciliteren. Oxytocine, dat magische stofje dat vertrouwen en samenwerking stimuleert, komt vrij door menselijke interactie. Dit geldt ook digitaal, zolang je maar bewust momenten creëert.
Begin een meeting met een luchtige vraag: “Wat was het hoogtepunt van je weekend?” Maak tijd voor persoonlijke updates of eindig met een complimentenronde. Kleine acties hebben een grote impact op het groepsgevoel.
3. Maak digitaal menselijk
In digitale communicatie missen we veel van wat ons menselijk maakt: gezichtsuitdrukkingen, intonatie, en kleine signalen van empathie. Toch kun je deze kloof overbruggen door bewust visuele en emotionele signalen in te zetten. Dit stimuleert de spiegelneuronen in ons brein, die ons helpen anderen te begrijpen en aan te voelen.
Zet je camera aan bij belangrijke gesprekken. Gebruik een warme, betrokken toon. Niets is sterker dan oprechte empathie—een knikje, een glimlach of een simpele “uhu” doet wonderen.
Meer verbinding, meer impact.
Als teamleider of coach heb jij de macht om deze dynamiek te sturen. Structuur geeft rust, sociale momenten versterken de band, en menselijkheid in communicatie brengt ons dichter bij elkaar.
Dit is niet zomaar een strategie; dit is een kans om je team sterker, energieker en hechter te maken. En dat werkt door. Mensen die zich verbonden voelen, presteren beter, zijn creatiever en—misschien wel het belangrijkste—hebben plezier in wat ze doen.
Durf in te zetten op bewuste communicatie. Het is de sleutel naar een hybride werkomgeving waarin niet alleen het werk, maar ook je mensen bloeien. Het begint bij jou.
Ontdek hier onze trainingen in de kijker!
Belangrijk te weten is dat ook alles perfect op maat kan. In vele gevallen zijn deze sessies persoonlijker en kunnen we sneller de nagel op de kop slaan. Voor sessies op maat, gelieve contact op te nemen.
Trainingen
We hebben opleidingen die communicatieve vaardigheden verbindt met persoonlijke ontwikkeling. We bieden ook trainingen aan voor klantgericht communiceren, customer service, helpdesk, service desk, teamcoaching, rekruteren en leiderschap.
heb je een vraag?
Ons zusterbedrijf
Ook ons zusterbedrijf zet sterk in op welzijn op de werkvloer. Jobmotivation is dé expert in het begeleiden van managers naar een slimme rekruteringsaanpak en een soepele onboarding. Met als ultieme doel: burn-outs op de werkvloer volledig vermijden. Maar daar blijft het niet bij. Ook loopbaanbegeleiding, teamcoaching, leiderschapstrainingen en individuele trainingen zijn een van onze sterkste troeven. Neem hier een kijkje.